Cervera acull la XV Fira de Lutiers dedicada enguany al violoncel

foto_3381327La figura ”estel·lar” de la mostra és un Grancino del 1694 que els assistents han pogut escoltar de la mà del seu propietari

ACN Cervera .- La capital de la Segarra acull aquest dimecres la quinzena edició de la Fira de Lutiers que s’emmarca dins la Càtedra Emili Pujol que s’està desenvolupant aquesta setmana amb uns 200 alumnes vinguts d’arreu. Enguany, aquest certamen únic a nivell català i estatal, i situat com un dels més importants del sud d’Europa s’ha dedicat al violoncel. És per aquest motiu, que la figura ”estel·lar” de la mostra ha estat un Grancino del 1694 que els assistents han pogut escoltar en una audició de la mà del seu propietari, el violoncel·lista Laurentiu Sbarcea. La directora de la Càtedra, Estefania Balcells, ha destacat que enguany també s’ha incorporat un lutier de trompetes d’Israel i un altre de París que és dels més importants a nivell de canyes d’oboè. Segons Balcells, la Fira està ”plenament consolidada” i és una de les ”parts fonamentals” de la Càtedra” ja que rep la visita tant d’alumnes com de professors i músics interessats en la fabricació d’instruments.
La Fira de Lutiers de Cervera és l’única del país que reuneix fins a 20 lutiers. Segons Balcells enguany s’ha generat ”llavor” entre els participants ja que s’ha parlat de crear com un ”gremi” o una mena d’associació de lutiers per tal de comptar amb un ”coixí” i prendre més importància com a col·lectiu. A la fira, que està ubicada dins la Càtedra Emili Pujol, hi assisteix majoritàriament bona part de l’alumnat d’aquesta, que són uns 200 joves vinguts d’arreu. Però també professorat i persones interessades en la fabricació manual d’instruments diversos.

Aquest any hi ha 16 tallers de luteria, dels quals n’hi ha 4 de guitarra, 3 arqueters i 6 tallers més (3 de vent – fusta i metall), 20 lutiers i fins una trentena de professionals. Entre aquests, 3 lutiers de vent amb la incorporació del taller Rigoutat de París i la novetat del lutier de vent metall Tamir Akta Galileo Dolce, des d’Israel. També hi participa Knobloch strings, Sol Major (botiga de música) i el Gremi d’editorials de música de Catalunya, que realitzen la 10ena Mostra de partitures.

Un dels atractius d’enguany ha estat la possibilitat d’escoltar el so i veure durant tota la jornada un violoncel construït per Giovanni Grancino el 1694, que ha estat tocat pel violoncel·lista Laurentiu Sbarcea. A la nit, en le marc del concert de la Fira de Lutiers, es podrà tornar a escoltar aquest violoncel juntament amb Les Madmoicelli.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.