EDhack Tàrrega, un laboratori innovador d’idees a l’espai públic per donar resposta als reptes socials, culturals i educatius

niciativa de la Regidoria de Ciutadania, Educació i Treball juntament amb la Fundació Jaume Bofill, que culminarà amb una trobada participativa de gent jove (“hackató”) els dies 6 i 7 de novembre

Es posa en marxa el projecte EDhack Tàrrega, un nou laboratori social, educatiu i comunitari que impulsa la Regidoria de Ciutadania, Educació i Treball juntament amb la Fundació Jaume Bofill. Es tracta d’un espai innovador de creació que vol generar idees a partir de la participació ciutadana, en especial la gent jove. L’objectiu: dissenyar projectes beneficiosos per a la comunitat abordant reptes com la convivència, el civisme, la sostenibilitat, l’educació, la cultura, la igualtat de gènere i altres aspectes en l’espai públic. Es tracta d’un concepte pioner que la Fundació Jaume Bofill ja ha celebrat amb èxit a Girona i al barri del Raval de Barcelona. Tàrrega esdevindrà la primera ciutat de la demarcació de Lleida a acollir un Edhack.

L’EDhack Tàrrega culminarà amb la celebració d’una “hackató” els dies 6 i 7 de novembre. La capital de l’Urgell convocarà una trobada de gent jove, entitats, activistes, tècnics i educadors que participaran en activitats de dinamització de l’espai públic. Durant la “hackató” es generaran propostes que ajudaran a construir entorns de convivència i aprenentatge a l’espai públic de la ciutat. “És un procés enfocat a la col·laboració participativa per trobar solucions amb impacte de millora a la societat”, assenyalen des de l’equip impulsor. Avui se n’ha fet la presentació amb una acció artística plàstica a l’Oficina Jove de l’Urgell.

En el decurs de l’acte, el regidor de Ciutadania, Educació i Treball, Xavier Rossell-Aparicio, ha assenyalat que “volem animar la gent jove a repensar espais i equipaments públics per ajustar-los als seus neguits i inquietuds”. Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat de relleu “el caràcter innovador de la proposta, la qual accentua la participació ciutadana del jovent i la cohesió social”. La “hackató” de Tàrrega transcorrerà al llarg de 16 hores repartides en dos dies i tres fases:

Divendres 6 de novembre – tarda: Connecta – Intercanvi d’idees, creació de l’equip i definició del focus

Dissabte 7 de novembre – matí: Construeix – Creació de prototip i millora amb recolzament del mentor

Dissabte 7 de novembre – tarda: Comparteix – Presentació de la solució i guanyar suport per seguir

Durant la “hackató” un equip de 12 mentors/res i 13 facilitadors/res orientaran els “EDhackers” en el procés de creació de les solucions. Segons les necessitats de cada equip, es determinaran aquelles persones que més hi encaixen per la seva experiència, coneixements o recursos. Per valorar les solucions proposades, hi haurà una primera tria dels prototips més prometedors. Els equips seleccionats accediran a la presentació final de la “hackató”. Les propostes dels equips que passin a les presentacions finals seran valorades per un jurat que tindrà en compte criteris de rellevància, viabilitat, originalitat, xarxa, transferència, desenvolupament i comunicació. La Fundació Jaume Bofill dotarà el projecte guanyador per ajudar a fer-lo realitat. El punt de partida de la “hackató” es basarà en els següents subreptes:

Subrepte 1: Com impulsem espais d’opinió, diàleg i debat per a fomentar l’apoderament dels joves?

Subrepte 2: Com connectem els actors educatius i socials de la ciutat per crear més i millors oportunitats?

Subrepte 3: De quines maneres es pot construir itineraris educatius personalitzats que esdevinguin exitosos?

Subrepte 4: Com podem fomentar noves experiències educatives i culturals  a través de la tecnologia i l’entorn digital?

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.