El Museu Tàrrega Urgell engega un nou programa sobre la cura de la comunitat

La iniciativa és fruit d’un acord amb el Servei de Suport al Dol de Ponent i arrenca el proper dissabte 5 de març amb la jornada ‘Viure la Mort’

El Museu Tàrrega Urgell inicia aquest mes de març el programa Museu i Cura en el marc del procés de transformació definit en el Pla d’Acció Didàctica de l’equipament museístic. Impulsada i coordinada per l’agent de suport didàctic en Garantia Juvenil, Àger Pérez Casanovas, el programa busca fomentar el diàleg amb el teixit local, les entitats i la ciutadania per tal d’ampliar l’impacte del Museu com a agent social de canvi i de reflexió sobre el lligam comunitari i la cura. La primera acció del programa Museu i Cura serà la jornada Viure la Mort, que tindrà lloc el proper dissabte 5 de març a la tarda.

Aquest esdeveniment té com a objectiu reflexionar entorn les problemàtiques contemporànies al voltant de la malaltia, el dolor, la mort i el dol per tal d’elaborar una pedagogia de la mort, una inclusió de la malaltia i un acompanyament al dol que responguin a les necessitats de la societat actual. A més, a partir d’aquesta jornada de treball fruit de la col·laboració del Servei de Suport al Dol de Ponent i el Museu Tàrrega Urgell, es vol crear una xarxa d’entitats que ofereixi espais d’atenció a les persones en situacions de vulnerabilitat.

“L’entusiasta resposta del Servei de Suport al Dol de Ponent i les seves coordinadores Begoña Giménez i Montse Robles a la nostra crida ens va conduir a enfocar el primer acte del programa a la reflexió sobre el dol i la mort”, explica Àger Pérez. La coordinadora de la iniciativa afegeix que debatre sobre la mort és “necessari en una cultura del silenci i el tabú sobre la pèrdua” i sosté que “la necessitat de la comunitat creix encara més en una situació de pandèmia i d’emergència que ha fet incrementar els suïcidis juvenils”. Així doncs, el Museu aposta per donar espai a aquestes preocupacions de la comunitat, amb l’objectiu de desenvolupar respostes de resiliència i cura col·lectives a través del diàleg.

La jornada Viure la Mort arrencarà amb un taller introductori en la temàtica de la mort i els processos de dol dinamitzat per les coordinadores del Servei de Suport al Dol de Ponent i els agents didàctics del Museu. Posteriorment, se celebraran dues taules rodones. La primera duu per títol La responsabilitat de la pròpia mort i anirà a càrrec de Clara Lago, infermera experta en cures pal·liatives i professora de la Universitat de Lleida, i Anna Corbera, psicòloga de l’Associació Alzheimer Tàrrega. Quant a la segona, reflexionarà sobre Dols desautoritzats i invisibles gràcies a les intervencions d’Anna Colet, arqueòloga i historiadora, tècnica del Museu Tàrrega Urgell, i l’artista Georg Massanés.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.