El primer pressupost del tripartit de l’Ajuntament de Tàrrega aposta per les àrees socials, d’educació i culturals

Els comptes, els primers que presenta l’Equip de Govern format pels grups ERC, CUP i PSC, destaquen pel seu caràcter realista · El capítol d’inversions accentua la sostenibilitat i l’accessibilitat a la via pública · Es manté el volum de subvencions al teixit associatiu

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega ha presentat avui la proposta de pressupost municipal corresponent a l’exercici 2020. Els nous comptes ascendiran a 17.862.429 euros, xifra un 2,8% inferior als comptes de l’any 2019. Sumant els 8.000 euros de la Societat Urbanística Municipal d’Habitatge Social de Tàrrega (SUMTA) i 1.109.200 euros de l’EPEL Fira Tàrrega, l’import consolidat per al 2020 ascendeix fins als 18.979.629 euros. El nou pressupost s’ha dissenyat amb pragmatisme i ajustant-se a una reducció prevista d’ingressos (s’estima, per exemple, que les recaptacions de l’IBI urbà i les plusvàlues baixin un 1,75% i un 33% respectivament). Tot i això, Tàrrega fa un esforç financer per augmentar la dotació destinada al personal (amb millores salarials i creació de noves places) i per mantenir les partides destinades a despeses corrents i subvencions. Així ho han destacat Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega i portaveu del grup ERC-MES-AM; Daniel Esqué, regidor de Finances i Transparència i portaveu del grup CUP; i Silveri Caro, regidor portaveu del grup PSC (vegeu fotografia).

 

Es mantenen les subvencions a entitats i associacions

“Tàrrega sobresurt pel dinamisme del seu teixit associatiu i som conscients que hem de continuar apostant tant per l’activitat pròpia com del teixit associatiu”, han afirmat des de l’Equip de Govern referint-se al treball per mantenir les subvencions destinades a entitats. També han qualificat el nou pressupost com a “realista, sòlid i de transició, i que avança les línies d’acció que s’accentuaran a partir de l’any 2021”, han assenyalat els tres portaveus. L’esborrany del pressupost es presentarà tot seguit a l’oposició i al Consell Municipal de Participació Ciutadana. Posteriorment, el dijous 13 de febrer, es convocarà la sessió extraordinària del Ple en què s’aprovaran els comptes.

 

Aposta per l’acció social, l’educació i la cultura

A grans trets, el pressupost de l’exercici 2020 aposta per les àrees socials, la protecció dels sectors més vulnerables garantint la cobertura de necessitats bàsiques així com el foment de l’educació i la cultura. Així queda reflectit també en la despesa per programes amb 2,8 M.€ assignats a benestar comunitari; 2,3 M.€ a cultura; o bé 1,8 M.€  a educació. D’altra banda, la capital de l’Urgell destinarà un total de 1,5 M.€ en el decurs de l’any 2020 a l’amortització de deute bancari. Això suposarà que l’Ajuntament de Tàrrega preveu finalitzar l’exercici amb un 48% de nivell d’endeutament, xifres que consoliden Tàrrega en el camí de l’estabilitat financera.

 

Principals inversions del 2020

El capítol d’inversions puja a un total de 2,1 M.€ euros i aposta per l’eficiència energètica entre altres eixos. Figuren així a l’agenda d’actuacions la substitució de l’enllumenat públic per elements més sostenibles (400.000 euros) o la renovació de calderes al Camp Municipal Joan Capdevila i la Llar d’Infants La Pau (60.000 euros en cada equipament). Aquests projectes, a més d’adaptar les instal·lacions municipals cap a un model energètic més eficient i sostenible, suposaran un estalvi econòmic en el consum. En paral·lel, una nova convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) permetrà materialitzar les obres de reforma de la plaça de les Bòbiles (106.000 euros) així com la renovació de voreres al carrer de Santa Clara (70.000 euros) i al carrer de Ramon i Cajal (40.000 euros), en el marc de millores de l’accessibilitat a la via pública.

 

Millores en el patrimoni i equipaments

El patrimoni local constitueix un altre dels eixos de les inversions: un bon exemple és l’adquisició de l’edifici annex a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell per possibilitar-ne la seva ampliació (65.000 euros) o el projecte de reforma de l’edifici d’oficines de Cal Trepat (65.000 euros). Un altre aspecte clau és la inversió necessària per substituir la deshumectadora de la piscina municipal coberta (221.000 euros), eina imprescindible per evitar l’excés d’humitat. Val a dir també que s’ha reservat una partida de 100.000 euros dedicada als projectes escollits per la ciutadania en l’actual procés de pressupostos participatius.

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.