La rehabilitació del cimbori de l’església de Tàrrega permet localitzar careners verds originals sota dels actuals

Les obres per posar fi a les filtracions i humitats es preveu que acabin a finals d’any o principis del vinent

Vista zenital de les obres de rehabilitació del cimbori de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, el 7 d’octubre del 2020. (Horitzontal)

ACN Tàrrega .- Les obres de restauració de la coberta del cimbori de l’església parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega avancen a bon ritme. El projecte se centra en la impermeabilització de l’estructura per solucionar problemes de filtracions i humitats, però inclou també la rehabilitació de les façanes associades al cimbori, la reposició de teules, el reforç de bigues, la millora de la recollida d’aigües pluvials i l’eliminació de vegetació arrelada a les parets del campanar. Durant els treballs, que van començar a l’agost i que es preveu s’acabin entre finals d’any o principis del vinent, s’ha pogut constatar el bon estat de les fustes de la sotacoberta i també han aparegut careners vidriats verds originals sota dels actuals i de les teules.

La regidora d’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament de Tàrrega, Ivonne Pont, ha explicat que “ja s’ha enllestit el sanejament de sota la sotacoberta del cimbori i també s’han corregit algunes inclinacions que no estaven massa ben fetes”. Durant els treballs, s’ha constatat el bon estat de les fustes de la sotacoberta i una altra “sorpresa” és que “sota de les teules i dels careners actuals han aparegut careners vidriats verds originals i també en molt bon estat”, ha destacat.

Josep Maria Vilaseca, rector de la Parròquia de Tàrrega, ha indicat que les dificultats d’accés havien impossibilitat poder intervenir abans a la coberta del cimbori. Això ha comportat l’aparició de goteres, l’acumulació d’excrements de coloms i que l’estructura de fusta es comencés a malmetre, una situació que es va veure agreujada durant les intenses pluges de la tardor passada amb l’entrada d’aigua a l’interior de l’església provinent del cimbori. Aquesta situació” feia necessari actuar-hi amb urgència”, ha assenyalat el rector.

El projecte de rehabilitació del cimbori, que forma part del pla director de preservació de l’església parroquial de Santa Maria de l’Alba, va ser adjudicat a l’empresa Vesta Rehabilitación, SL, per un import final de 148.492 euros. D’aquests, 70.277 euros els aporta l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura; 52.143 euros, el Bisbat de Solsona i la parròquia de Tàrrega, i 26.072 euros, el consistori targarí. La previsió és que les obres finalitzin entre finals d’aquest any o principis del vinent, segons ha dit Pont. El Bisbat de Solsona és titular de l’edifici si bé l’Ajuntament de Tàrrega s’ha encarregat de contractar els treballs i assumir la direcció de l’obra.

L’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega va ser declarada el 2017 Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i esdevé una valuosa mostra d’estil barroc classicista del segle XVII. El temple es va bastir entre els anys 1672 i 1694. La construcció del gran cimbori, de 31 metres d’alçada, va comportar moltes dificultats ja que els constructors temien que el seu gran volum i pes poguessin provocar-ne l’enfonsament, segons ha explicat Josep Maria Vilaseca. Per això, es va construir un contrafort, que dona a la plaça Major i al carrer del Carme, que porta la data inscrita del 1693.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.