Ponent Coopera es consolida com a referent i acompanya 81 nous projectes d’economia social durant l’últim any

En el quart any d’activitat de l’Ateneu, s’han dut a terme 300 accions de foment del cooperativisme i gairebé 1.800 persones han participat a les activitats organitzades

Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, ha tancat el quart any d’activitat acompanyant 81 nous projectes que volien constituir-se com a cooperativa per desenvolupar la seva activitat econòmica a les sis comarques de Ponent (Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Garrigues).

Pel que fa a la constitució de projectes d’economia social, finalment es van crear 7 noves cooperatives i es van generar 29 nous llocs de treball al llarg del 2021, dels quals 12 van ser insercions laborals de dones. Aquestes noves cooperatives són Al centro la vida. Bar Centro de Maldà, La Xefra Cooperativa Agroalimentària, Obrint Portes, Mengem Garrigues, La Closca, Stagelab i Cooperativa d’Excedents d’Energia Renovable.

Els acompanyaments per a la creació de nous projectes cooperatius en el territori no són l’única activitat que du a terme Ponent Coopera al llarg de l’any, tot i que sí que són algunes de les més visibles i que generen directament ocupació, un dels objectius principals del Programa d’Economia Social de la Generalitat en el qual s’emmarca l’actuació dels 14 ateneus cooperatius existents a Catalunya. En concret, Ponent Coopera, durant aquest any passat va dur a terme 300 accions de promoció del cooperativisme i l’economia social, en les quals van participar 1.747 persones. D’aquestes 300 activitats, 95 van ser virtuals per adaptar-se a la situació provocada per la Covid-19.

Pel que fa a altres eixos de treball de l’Ateneu, com l’àmbit formatiu, es van dur a terme 41 formacions en cooperativisme i 42 tallers d’introducció al cooperativisme i l’ESS per a alumnes de l’etapa obligatòria i postobligatòria de diferents instituts de Ponent. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l’economia social, tant entre l’administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Aquí assessorem l’Economia Social que certifica que han superat la formació específica en cooperativisme i Economia Social i Solidària i poden acreditar aquests coneixements tècnics. Durant l’any, també es va posar èmfasi en treballar diferents eixos transversals on l’economia social i solidària té cada vegada més presència a Ponent, com l’agroecologia, les cures, l’habitatge i el consum responsable. També es va obrir una nova línia de treball amb organitzacions sindicals, amb l’objectiu d’aprofitar el seu coneixement intern de les empreses i poder detectar casos d’empreses properes al tancament. Es va participar activament fent formació a delegacions sindicals de Ponent (CCOO i UGT), i també a nivell nacional amb la Intersindical.

FEM COOP!

Una de les accions més destacades que va impulsar Ponent Coopera al 2021, va ser el projecte FEM COOP!. Un itinerari formatiu especialitzat en la fórmula cooperativa impulsat conjuntament amb la Regidoria de Joventut de la Paeria de Lleida i vinculat a una línia d’ajuts de fins a 15.000€. L’objectiu principal del programa és impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives a la ciutat de Lleida. Sens dubte el projecte estrella del darrer any i que destaca el potencial de la col·laboració publico-cooperativa, i que es traduirà amb la constitució de tres projectes cooperatius i la consolidació d’un de recent creació.

També s’ha donat continuïtat a projectes iniciats en altres edicions com la Fira Ponent FEST, centrada en poder abordar problemàtiques que emanen del fenomen del despoblament o la segona edició del Premi L’OESST, per a la millor iniciativa cooperativista de Ponent. Arran del treball dut a terme durant quatre anys amb els productors agroalimentaris, al 2021 s’ha impulsat un projecte d’intercooperació per tal de crear una app per compartir rutes comercials, RutesCompartides. Aquest projecte ha aconseguit el finançament de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya per poder tirar endavant.

L’Economia Social i Solidària a Ponent

En aquest quart any d’activitat, Ponent Coopera s’ha continuat consolidant com el referent en el territori en matèria d’economia social i solidària, sent part activa en tot allò que s’ha mogut en aquest àmbit en les sis comarques de Ponent. Alhora s’ha continuat coordinant amb els altres 13 ateneus de Catalunya, en el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), i aterrant en el territori les polítiques públiques de foment del cooperativisme que es deriven del Programa d’Economia Social impulsat des del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

Ponent Coopera l’impulsen set entitats del territori, com són L’Olivera Cooperativa, el Grup Alba, la cooperativa Tres Cadires, El Risell, Lleure Quàlia, John Fil i StageLab i compta amb un equip tècnic format per vuit persones que desenvolupen dia a dia el projecte. Alhora, també compta amb la col·laboració de 40 entitats públiques i privades del territori.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.