Una estrena de Salvador Brotons i una cantata de nova creació, apostes del 9è Festival de Pasqua de Cervera

9è Festival de Pasqua cervera-7210Cervera/Barcelona, 12 de març de 2019.- Tot és a punt per donar el tret de sortida, just d’aquí a un mes, el pròxim 12 d’abril, a la novena edició del Festival de Pasqua de Cervera, l’aposta estratègica de la capital de la Segarra que ja és una referència del sector de la música clàssica a Catalunya. L’edició d’aquest 2019, la tercera que lidera el director d’orquestra Josep Maria Sauret, presenta una línia de continuïtat que consolida la seva aposta per combinar talent nacional i local, així com la inclusió, en la programació, de música de formats i estils diversos.
La voluntat és fer arribar la música clàssica catalana a tots els públics i treballar per donar sentit al caràcter universal d’aquesta música.

Després d’una primera provatura l’any passat de crear la figura del Padrí del festival, amb molt bona recepció per part del públic, enguany és el director d’orquestra i compositor Salvador Brotons el nom propi de la trobada que tindrà lloc de l’11 al 21 d’abril vinents. Brotons agafa d’aquesta manera el relleu d’Antoni Ros Marbà en relació a aquesta figura d’ambaixador de la trobada musical i rebla el seu compromís amb el festival presentant l’estrena d’una obra que festeja la Capitalitat de la Cultura Catalana de Cervera, que s’escau aquest 2019. L’estrena del compositor barceloní, que tindrà lloc el proper 18 d’abril, a les nou del vespre, té format de poema simfònic i es titula 660 anys. Es tracta d’una composició per a cobla i percussió que estrenarà la cobla Mediterrània en un concert que tindrà lloc al Paranimf de la Universitat de Cervera i que comptarà amb la participació de la Coral Polifònica de Puig-Reig, també amb obres de cor i cobla.

Amb tot, el Festival de Pasqua de Cervera s’obre amb una altra peça rellevant que explicita el compromís del seu director per la música de nova creació: es tracta de la cantata L’espill encantat, encarregada al compositor de Cervera Jordi Castellà i que s’inspira en l’obra Quadern de música de l’escriptor també cerverí Jaume Ferran. Amb aquesta peça s’obrirà la novena edició de la trobada el proper 12 d’abril. Seguirà l’endemà dia 13 la proposta íntima de la cantautora Lídia Pujol (a l’església de Sant Domènec), seguida d’una presentació del festival al públic per part del seu director, Josep Maria Sauret i que anirà acompanyada d’un tast de cervesa. Serà sota el títol genèric de “De la terra a les estrelles” i servirà per descobrir les bondats d’un espai magnífic així com el gust d’una de les millors cerveses artesanes del moment, la cervesa Casa Dalmases.
La música de gran format també troba el seu espai en el programa d’aquest 2019: de nou, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida col·labora amb el Festival de Pasqua i ho fa amb un concert el dissabte 13 d’abril, al Paranimf de la Universitat, que convida una de les formacions de cambra del moment, els Barcelona Clarinet Players (membres de la Banda Municipal de Barcelona) que tocaran el brillant Clarinet quartet concertino, op. 145 de Salvador Brotons o El despertar d’un somni de Josep Serra. Tot plegat, a manera de preludi de la trobada, l’endemà dijous, 18 d’abril, del propi Brotons amb la cobla Mediterrània, la coral Polifònica de Puig-Reig i el percussionista Robert Armengol en l’estrena de l’obra d’encàrrec del festival, el poema simfònic 660 anys. A banda, el concert inclou obres tant emblemàtiques com Puigsoliu de Joaquim Serra o Sant Jordi Triomfant, de Francesc Pujol, entre altres.

El títol genèric d’aquest concert, Catalunya universal, resulta una autèntica “declaració d’intencions”, com afirma Sauret, en relació a la línia argumental que vertebra aquesta novena edició del festival i que no és altra que reforçar la pròpia Capitalitat Cultural de Cervera amb grans noms que han protagonitzat l’escena catalana tant en les últimes dècades com en l’actualitat, així com posar en valor als músics del territori.

Les propostes de Divendres Sant se centren en la música barroca, concretament en el concert que tindrà lloc en un espai magnífic com és la Casa Duran i Sanpere, seu del Museu de Cervera, on el violoncel·lista barroc Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo recordaran la figura i obra d’un referent de l’època, Pau Vidal. La proposta servirà per fer aflorar patrimoni musical del fons documental de l’Arxiu Comarcal de Cervera, una de les joies de la comarca. El mateix dia 19 d’abril, però a les nou del vespre, la Coral Sant Jordi oferirà un recital de música vocal basat en cançons d’ahir i d’avui, obres que abasten tota la tradició coral catalana, amb compositors del segle XIX al XXI, sota la direcció del seu titular, Oriol Castanyer.

El cap de setmana central del festival comença amb dues propostes de proximitat, amb dobles passis, en dos espais singulars com són la Casa Dalmases i el Celler dels Encants del Llibre (que ja es va incorporar com a seu del festival en edicions passades). Els músics Maria Ribera Gibal, guitarrista de Guissona i experta coneixedora de l’obra d’Emili Pujol, oferirà un recital en solitari i el duet que formen Cecilia Reguero (flauta travessera) i Tais Costa Ruera (violoncel) oferiran un concert que s’inspira en una cançó d’Enric Morera, Clavell al balcó, en clara al·lusió al que vol ser una reivindicació del patrimoni musical propi. Amb tot, el plat fort de dissabte 20 d’abril serà el recital a piano sol de l’improvisador Marco Mezquida, a les deu del vespre i a l’Auditori Municipal, i que s’acompanyarà d’un diàleg amb el sommelier de Selecte Wine Store, Jordi Martínez.

Per finalitzar aquesta novena edició del Festival de Pasqua de Cervera i en la línia d’apostar per als joves talents, el diumenge 21 d’abril el premiat organista Joan Seguí (Premi Primer Palau i Catalunya Música) tocarà l’orgue de Francesco Teppati ubicat a l’església de Sant Agustí en un concert que inclourà grans noms del patrimoni musical vinculats a l’àmbit organístic. Serà a les set de la tarda, a manera de concert de cloenda.

Venda d’entrades

La venda d’entrades als concerts comença a partir d’avui a través del web del festival www.festivaldepasqua.cat, així com a través del correu electrònic de reserva espectacles@cerverapaeria.cat

El festival ofereix un abonament general a un preu de 45 €, així com un abonament jove per a menors de 18 anys a un preu de 20 €. Aquests abonaments inclouen els espectacles següents: L’espill encantat, De la terra a les estrelles -i la degustació-, El viatge sonor de l’OJC i dels Barcelona Clarinet Players, Sons de la terra, Cançons d’ahir i d’avui i concert a l’orgue Francesco Teppati. Per últim, també s’articula un abonament als tres concerts de proximitat per un preu total de 10 €.

 

www.festivaldepasqua.cat

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.