Francesc Torres, Santiago Ydáñez i la brigada Lincoln

 article 2 jesus vilamajo 1

 

«Què en sap, la història, de mossegar-se les ungles» + «Troquel» és l’exposició que els reconeguts artistes, Francesc Torres i Santiago Ydáñez, dediquen a la memòria dels soldats de la Brigada Lincoln que van lluitar a la Guerra Civil a favor de la República, i que es pot veure al Centre d’Art la Panera de Lleida fins al 31 de gener.

El projecte té l’origen en el material fílmic i fotogràfic que l’artista Francesc Torres (Barcelona, 1948) va localitzar a la biblioteca de la Universitat de Nova York: es tracta d’una caixa de negatius en blanc i negre i d’una pel·lícula de cinema de 16 mm que van ser enregistrats per Harry Randall — un jove reporter americà— als fronts de Terol, d’Albacete, Guadalajara i de l’Ebre, durant la Guerra Civil.

Randall, que arribà a Espanya l’1 de juliol de 1937, havia rebut l’encàrrec —de part d’algunes agències internacionals de premsa— de cobrir gràficament el suport militar que els voluntaris de la Brigada Abraham Lincoln havien ofert al govern de la Segona República.

La singularitat, però, del material trobat per Torres, rau en el fet que el metratge reflecteix, sobretot, els moments d’oci dels brigadistes desplegats al front. Són instantànies sense editar, excel·lentment filmades, que mostren la vida quotidiana dels soldats en els moments de descans: al camp, dinant, jugant a cartes, caminant, netejant les armes, parlant i, fins i tot, fent la verema amb els pagesos autòctons. La cinta no conté cap escena de guerra. No hi ha violència implícita. Tot resulta tranquil i calmat.

Així doncs, la proposta artística que es pot veure a la planta baixa de La Panera: «Què en sap, la història, de mossegar-se les ungles»—el títol de l’exposició escollit per Torres— és una metàfora de l’espera. Ens parla de quan un soldat no té res què fer; dels moments improductius i intranscendents de la guerra, sovint invisibilitzats pels historiadors i periodistes, però que l’artista barceloní recupera, de la mà de Randall, i ho posa a l’abast del públic.

La peça principal és una videoinstal·lació de dos canals que es projecta directament sobre la paret, al fons de la sala. A la dreta, s’hi veuen retrats de soldats de la Brigada Lincoln i també de personatges rellevants com Ernest Hemingway. A l’esquerra, la pel·lícula de Randall intervinguda per Francesc Torres amb petits fragments de vídeo gravats als mateixos llocs on ho havia fet el periodista americà, vuitanta anys abans. La idea de l’artista és vincular el passat amb el present, que qualifica d’alienat i amnèsic.

article 2 jesus vilamajo 2

 

Com a contrapunt a l’obra més reflexiva, conceptual i històrica deTorres, a l’exposició hi trobem la pintura gestual i de gran format de l’andalús Santiago Ydáñez (Jaén, 1969) que, sota el títol de «Troquel» —en referència a les perforacions laterals de la pel·lícula de 16 mm—, retrata, amb traç vigorós, l’ànima i l’esperit d’alguns dels personatges i espais que han esdevingut protagonistes d’aquesta història: com el paisatge, els brigadistes o el compositor avantguardista Conlon Nancarrow que, per encàrrec de Francesc Torres, ha tingut un paper definitiu en el projecte, posant la banda sonora a la pel·lícula. Les pintures doncs de Santiago Ydáñez s’acosten a la realitat des de la distància del temps, a través de la reinterpretació plàstica i poètica del material original de Randall.

L’exposició es complementa amb petites peces de l’època: cascs, llaunes de menjar, botes, granades de mà… Per Francesc Torres, que és un gran col·leccionista d’estris de tota mena, els objectes són contenidors de memòria que cal preservar i estudiar; i, es lamenta que al front d’Aragó, encara avui, s’hi poden trobar restes de tot tipus, escampades per tot arreu; així com desenes de milers de cadàvers sense identificar, oblidats en els camps de batalla o en fosses comunes.

Segons Torres, a Espanya i a Catalunya, els governs, de tots els colors, han ignorat sistemàticament a les víctimes de la guerra. Però, més enllà de qüestions històriques «Què en sap, la història, de mossegar-se les ungles» + «Troquel» és una exposició que posa en diàleg l’art amb el document en una simbiosi modèlica: el resultat és d’una contundència visual i plàstica aclaparadora; majestuosa i delicada a la vegada; i, on subjau, indefectiblement, el compromís d’uns artistes —Torres i Ydáñez— amb la història i amb la dignitat.

 

Jesús Vilamajó

Emprenedor cultural i fotògraf

 

L’exposició es pot veure a la Planta 0 del Centre d’Art la Panera de Lleida fins al 31 de gener.

Per a saber-ne més:

Francesc Torres

Santiago Ydáñez

Centre d’Art La Panera

 

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.