Què passa, TV3? No us mola la cultura? (Capítol 2)

jesus2web

En el darrer article, qüestionava el magre, eixut i decadent interès que té TV3 per la cultura; i em preguntava quin podria ser el motiu d’aquest fefaent despropòsit. Recordo que, l’únic programa estrictament cultural previst en la graella de TV3 és el Tria 33; que dit sigui de passada, té un format agraït, és amè, està ben realitzat i ben presentat, i que abraça una diversitat de propostes culturals interessants…, i que m’agrada, i força. Però una flor no fa estiu. No n’hi ha prou.

El menyspreu que pateix la cultura, no només a TV3, sinó a tots els mitjans de comunicació en general, és prou evident i constatable en xifres. Si donem un cop d’ull a l’Informe Anual  sobre l’estat de la Cultura i de les Arts 2016 (editat pel CONCA – Generalitat de Catalunya), el 75% dels agents del sector creatiu consideren que als mitjans audiovisuals públics catalans la cultura no té suficient espai a la programació ni reflecteix la diversitat cultural del país.

És veritat que TV3 emet alguns programes de producció pròpia, a part del Tria 33, que hom podria considerar que trepitgen modestament el terreny de la cultura. Posem, per exemple, Trinxeres o Fotografies, per citar-ne un parell; però són tan prims, carrinclons, lleugers, mancats de musculatura i d’esperit, que pràcticament no aporten res: cap coneixement interessant a l’horitzó; i, tal com estan ideats, són absolutament prescindibles.

Fa uns anys, en una entrevista, la presentadora Bibiana Ballbè deia que a la tele les coses han de ser boniques, que la cultura no pot ser una cosa grisa i avorrida i difícil de digerir, que cal que sigui entretinguda, atractiva i sexi, i que, d’aquesta manera, la gent s’interessaria per la cultura. No sé si per Ballbé, els programes que he esmentat estarien en el camí de la «cultura» i l’«entreteniment», però sospito que sí. I jo dic, sense risc de perdre el sou, que Trinxeres o Fotografies poden ser entreteniment light, però no cultura.

És cert que la televisió del segle XXI no és la mateixa que la dels anys 80. Les regles del joc han canviat radicalment. Estem immersos en l’era Internet, on el què domina és la «societat en xarxa» —que dit sigui de passada, ha posat les bases de les noves formes d’organització del planeta i també de la televisió—; i, per tant, seria ingenu pensar que els mitjans de comunicació —poder econòmic i social com són— es mantindrien ancorats en un model basat en els paràmetres de la comunicació del segle XX.

És cert també, que avui, amb les noves tecnologies i Internet han florit els canals de televisió per tot arreu, això vol dir més competència; igualment és cert que, la relació entre l’emissor tradicional (diaris, cadenes de televisió i ràdios), i l’oïdor, el lector i el teleespectador ha canviat radicalment, passant d’una comunicació unidireccional a una de bidireccional, d’un espectador passiu a un de propositiu, que es relaciona amb els mitjans convencionals a través precisament de les xarxes socials.

Tot això és cert. També ho és que el sistema de valors, sota el qual s’aixoplugava tradicionalment la societat moderna durant el segle XX, s’ha vist trastocat; el públic ja no és el que era; i les cadenes de televisió, esclaves de la tirania del mercat, si volen mantenir les audiències, han de fer tota mena d’argúcies, algunes més nobles que altres.

No obstant això, jo no veig clar del tot que per algun d’aquests motius, o per tots ells, els responsables de la Corporació hagin decidit donar de baixa la cultura a TV3. De fet, l’han suprimit sense donar cap explicació, com si fos la cosa més normal del món.

I jo em pregunto, TV3: ho heu fet premeditadament, amb nocturnitat i traïdoria, d’eradicar la cultura de la programació?; o bé, ho heu fet per incompetència manifesta?; o potser, ens voleu fràgils i desorientats, sense esperit crític ni capacitat de raonament?

Em pregunto, per què ens fustigueu amb programes de baix nivell, insubstancials, inconsistents i mediocres, que ens conviden, indefectiblement, als viaranys de la misèria intel·lectual?

Què passa, TV3? No us mola la cultura?

Totes aquestes preguntes i altres me les faig sovint. Però jo no sé la resposta.

Jesús Vilamajó
www.vilamajo.com
@jesusvilamajo

Seguint el fil:

Informe Anual sobre l’estat de la Cultura i de les Arts 2016

Programa d’abans: Indentitats. Josep M. Espinàs entrevista a Salvador Espriu (anys 80).

La «Societat en xarxa». Manuel Castells. UOC

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.