Recta final de les obres del nou equipament comunitari “La Bassa” a Sant Martí de Maldà, un projecte singular lligat a l’entorn rural

Acollirà una llar residencial per a persones amb discapacitat, un centre de dia i una residència per a gent gran, en un model inclusiu lligat a l’entorn rural, amb una inversió de la Generalitat de 526.500 euros

El conseller Carles Campuzano visitant les obres del nou equipament a Sant Martí de Maldà
Foto: Departament de Drets Socials

Les obres del nou equipament comunitari ‘La Bassa’ a Sant Martí de Maldàes troben en la recta final de la primera fase i és previst que finalitzin aquesta primavera. L’equipament, per a la comarca lleidatana de l’Urgell, acollirà una llar residencial amb 24 places per a persones amb discapacitat intel·lectual, un centre de dia amb servei de menjador per a gent gran i espais d’estimulació multisensorial. El centre també oferirà serveis complementaris d’Atenció Domiciliària dirigits a persones grans que viuen soles i a famílies amb necessitats especials.

“La Bassa” és un projecte de l’Associació Alba, una entitat social d’ajuda a persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental,i ha tingut un cost de 2,6 milions d’euros, dels quals el Departament de Drets Socialsn’ha aportat 526.500 euros.

Model inclusiu lligat a l’entorn rural

En una segona fase de les obres també es projecta construir en aquest equipament una residència per a gent gran amb apartaments independents. Actualment, s’està treballant per aconseguir el finançament, un milió d’euros, i poder iniciar les obres a mitjans d’any.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, destaca que es tracta d’un bon exemple de projecte inclusiu i integrat al territori que es pot estendre al conjunt del país i “singularment a l’àmbit rural”. Campuzano subratlla que “la gent gran vol envellir a casa seva, vol viure en la comunitat i no hem de separar o fer distincions entre persones amb discapacitat, persones grans, altres persones amb necessitats de serveis, sinó que hem de fomentar aquesta vida en comú”.

Per la seva part, la directora de l’Associació Alba, Maite Trepat, creu que serà un model que es podrà replicar en altres territoris i un model de canvi, de transformació social i pensat principalment en les persones que estan envellint a la Vall del Corb.

El projecte, dissenyat per Jornet Llop Pastor Arquitectes, ha aprofitat una edificació abandonada des de fa 20 anys per transformar-la en un centre de 1.352 metres quadrats.

Projecte obert a la comunitat

El nou equipament també es planteja com un model obert a la comunitat, que esdevingui un pol dinamitzador pel territori i la seva gent. De fet, ja s’està treballant amb les entitats i agents de la població de Sant Martí de Riucorb perquè el nou equipament tingui un impacte important, tant en l’àmbit social com cultural, però també econòmic amb la creació de 20 llocs de treball.

El centre disposaràde diversos espais verds per fomentar la socialització i la companyia entre persones que viuen a la llar residencial o que fan ús dels serveis. Alguns d’aquests espais seran privats pels residents i d’altres com els jardins sensitius situats a la zona exterior estaran oberts a tot el públic amb la voluntat de recuperar l’esperit comunitari d’aquest espai.

De fet, aquests jardins recuperen l’antiga bassa d’aigua, on a principis del segle XVI la gent del poble anava a buscar l’aigua de boca, que és el que li ha donat aquest nom a l’equipament, “La Bassa”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.