Cervera inicia amb èxit les activitats de la 45a Isagoge

Les primeres xerrades del cicle “Desvetllant el què i el perquè de la cacera de bruixes” i la representació d'”Inferno”, amb Alea Teatre, van encetar, divendres 17 de setembre, les activitats de la 45a Isagoge.

La regidora de Cultura, Mercè Carulla, va inaugurar la setmana cultural Isagoge, que enguany es dedica a reivindicar “que no eren bruixes, eren dones”.

El cicle de xerrades va començar amb les conferències del historiadors Pau Castell i Maria Garganté, que van tractar sobre la bruixeria a la Segarra i el cas de la Baquiol, a Biosca, respectivament.

“Inferno”, una performance inspirada en la Baquiol va cloure la primera jornada de la Isagoge. Un espectacle amb foc, dansa i percussió, a càrrec de la companyia cerverina Alea Teatre, a la plaça del Fossar, que va omplir tot l’aforament previst.

Les activitats sobre la cacera de bruixes van continuar el dissabte amb dos representacions teatrals:

“Joana la Gascona, vespre de bruixes”, que va donar a conèixer els orígens del fenomen de la bruixeria al públic que es va aplegar a Sant Domènec. Representada per Joana, cosina de la popular Esperanceta de Casa Gassia, va explicar que la primera llei europea contra la bruixeria es va redactar a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà).

“200.000 dones”, que es va representar al Casal, va reivindicar la memòria de totes aquelles dones (200.000) que foren acusades de bruixeria, torturades i condemnades a mort a Europa entre els segles XVI i XVII. Anna Tamayo i Ángela Palacios, de la Cia. Cándida, van representar la funció, que ha estat reconeguda amb premis als Festivals Catbasur 2020 i Escènia 2021.

El diumenge va presentar amb èxit dos altres activitats:

“De bruixes i altres herbes”, amb Patricia McGill, a la plaça Major, que va explicar contes i històries de dones fetilleres i guaridores. La sessió va incloure una degustació de vermut, gentilesa de la Paeria de Cervera.

La projecció del documental “Les bruixes porten dol”, d’Anna Solana, i un debat posterior dinamitzat per l’antropòloga Núria Morelló, en què es va reflexionar sobre el fenomen de la bruixeria. L’acte, que va tenir lloc a l’Antiga Farinera del Sindicat, va acabar amb un tast la cervesa Bruixa, de la Casa Dalmases de Cervera.

Isagoge 2021 dedicada a la cacera de bruixes

La Isagoge, preludi de la Festa Major de Cervera, presenta nombroses activitats culturals, del 17 al 24 de setembre, a partir de l’eix temàtic “La cacera de bruixes a la Segarra: el cas de Magdalena de Montclar”.

La setmana cultural, que arriba ja a la 45a edició, es dedica a recuperar la memòria de les dones acusades de bruixeria.

La Paeria de Cervera es va adherir al Manifest “No eren bruixes, eren dones”, impulsat per la revista de divulgació històrica Sàpiens. A Cervera estan documentats episodis de cacera de bruixes, com el cas de Magdalena de Montclar, que fou condemnada a mort.

Segons la regidora de Cultura, Mercè Carulla, la programació de la Isagoge 2021 pretén fer “un acte de desgreuge davant les injustícies comeses a les dones acusades de bruixeria”.

La programació inclou un cicle de xerrades, representacions teatrals en diferents formats, cinema, tallers, presentacions de llibres, visites turístiques, concert de jazz…

Els actes estan organitzats per la Regidoria de Cultura i el Museu de Cervera, amb la col·laboració de les Regidories de Polítiques Feministes i Turisme i la Biblioteca.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.