El Museu Tàrrega Urgell restaura una obra del pintor Francesc Marsà

Es tracta d’un paisatge del Parc de la Ciutadella de Barcelona pintat en oli sobre tela que l’Ajuntament va adquirir l’any 2019

L’Ajuntament de Tàrrega, a través del Museu Tàrrega Urgell, ha dut a terme la restauració d’un quadre del pintor targarí Francesc Marsà Figueras (1900 – 1969) durant la segona meitat de l’any 2022. Es tracta d’un oli sobre tela pintat als anys 30 del segle passat a Barcelona en el qual Marsà plasmà un paisatge del Parc de la Ciutadella. Aquesta obra il·lustra l’etapa en la qual l’artista targarí va esdevenir un referent en el món de la pintura a Barcelona, ciutat on va residir entre els 13 i els 45 anys. El quadre, de 73 x 92 centímetres, havia pertanyut a la germana del pintor, Fina Marsà. De fet, fou un regal de l’artista a la seva germana amb motiu del seu casament. L’Ajuntament de Tàrrega va adquirir-lo l’any 2019 als hereus de Fina Marsà per tal que formés part del fons artístic del Museu Tàrrega Urgell.

La peça es posà en mans de Rosaura Janó, tècnica de restauració de l’empresa Kreit Restauro S.L., que durant el segon semestre de l’any passat hi va treballar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. L’obra havia patit desperfectes a causa de trasllats, ambients de conservació poc propicis i altres causes, motiu pel qual perillava la fixació de la pintura sobre la tela. Presentava craquelats a la capa pictòrica i problemes d’aixecaments i pèrdues de pintura. Segons ha explicat el director tècnic del Museu, Oriol Saula, “la intervenció ha permès fixar i protegir la policromia i reintegrar, preservant el missatge estètic de l’obra, les parts de policromia perdudes”. Alhora, s’ha fet una neteja que ha permès veure els colors originals de l’obra. La restauració, encarregada pel Museu Tàrrega Urgell, s’ha dut a terme gràcies a una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

Un cop restaurat, el quadre s’exposarà en un futures mostres temporals centrades en aspectes de la pintura de Marsà així com en exposicions col·lectives temporals sobre els artistes de Tàrrega. Val a dir que el Museu compta amb una altre  paisatge de Barcelona del mateix autor. “Aquestes obres ens donen a conèixer el tractament brillant de la temàtica del paisatge urbà en aquest pintor, més conegut per la seva gran aportació en el camp de les natures mortes”, afegeix Saula.

Un autor reconegut internacionalment

Francesc Marsà és el pintor targarí més reconegut tant a nivell estatal com internacional. Va néixer i créixer a Tàrrega fins que als 13 anys es va traslladar a viure a Barcelona, ciutat on es formà com a pintor a la Llotja. Amb 25 anys començava a despuntar. Els anys 1932 i 1933 participà en les exposicions de primavera organitzades per l’Ajuntament de Barcelona adjudicant-se el segon premi l’any 1932. Aquells anys, el consistori de la ciutat comtal adquirí obra de Marsà, que actualment està dipositada al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El prestigi a nivell estatal li arribà l’any 1941, quan guanyà la segona medalla a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid i rebé crítiques molt favorables per part d’Eugeni d’Ors. Als anys 40 diferents obres seves foren exposades en certàmens com la Biennal de Venècia, Estocolm i Berlin. L’any 1945 retornà a Tàrrega, on visqué fins a la seva mort.

L’any 2000, en commemoració del centenari del seu naixement, l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu van dedicar-li una exposició en la qual es van aplegar un gran nombre d’obres seves en mans de particulars de Tàrrega, Barcelona i altres poblacions. La mostra també inclogué obra de Marsà cedida per la seva família, la qual aportà molta informació sobre l’artista. Justament un dels quadres que els familiars del pintor van cedir per a aquesta exposició era aquest paisatge del conegut parc barceloní.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.