El Ple de Tàrrega aprova una moció de memòria històrica per adequar la fossa comuna de víctimes de la Guerra Civil  

 

pleS’aprova també la reversió de la finca on el Govern català havia de construir el Parc Sanitari i Social · Es declara el Pou del Gel Bé Cultural d’Interès Local i s’informa a favor de la declaració de l’Església de Santa Maria de l’Alba com a Bé Cultural d’Interès Nacional · Llum verda a les mocions que exigeixen la dimissió del ministre d’Interior

El Ple de Tàrrega ha aprovat per unanimitat una moció del grup Comú de Tàrrega (CdT) per adequar la fossa comuna del cementiri municipal en què s’enterraren soldats i civils durant la Guerra Civil. Es tracta de víctimes dels bombardejos que patí la ciutat així com soldats d’ambdós bàndols que moriren a l’hospital del Mas del Colom. La moció insta a recopilar els noms de totes les persones enterrades a la fossa i informació sobre les circumstàncies de la seva mort. Les dades es divulgaran com a exercici de memòria històrica mitjançant l’adequació de la fossa, on ja s’erigí un monument a finals de la dècada passada.

 

Reversió de la finca cedida per al Parc Sanitari i Social

En el decurs de la mateixa sessió, celebrada el 30 de juny, també ha rebut llum verda la proposta de reversió de la finca on s’havia de construir el Parc Sanitari i Social. Es tracta de la parcel·la de 21.644 m2 situada al costat de l’actual CAP-II que Tàrrega cedí gratuïtament l’any 2008 al Servei Català de la Salut per a desenvolupar un hospital lleuger i un centre sòcio-sanitari. Transcorreguts més de 5 anys sense que l’equipament s’hagi materialitzat, l’Ajuntament reclamarà de nou la titularitat del terreny. La proposta ha rebut el suport de tots els grups de l’arc consistorial, segons la votació realitzada en la sessió del passat 30 de juny. L’acord arriba després de constatar les nul·les expectatives del Govern català per fer realitat l’esmentada infraestructura sanitària i assistencial. La recuperació de la titularitat de la finca permetrà a la capital de l’Urgell de dissenyar nous projectes de futur en aquest sector. Al mateix temps es reclamarà l’ampliació del CAP-II.

 

El Pou del Gel, Bé Cultural d’Interès Local

D’altra banda, el Ple també ha aprovat per unanimitat la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per al Pou del Gel, que passarà així a figurar dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Aquest vestigi històric és documentat des del segle XVII i recentment ha estat objecte de millores per fer-lo visitable. La singularitat de les restes, en molt bon estat de conservació, propicien la declaració com a BCIL. És un dels pous del gel de major fondària a Catalunya i també fou usat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil. L’estructura es troba situada vora el castell, vestigi també catalogat i protegit.

 

L’Església de Santa Maria de l’Alba es declararà Bé Cultural d’Interès Nacional

També pel que fa a patrimoni, el Ple ha donat llum verda per unanimitat de pronunciar-se a favor de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per a l’Església de Santa Maria de l’Alba, en la categoria de monument històric. El tràmit ha estat iniciat per la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, informe que ara obté l’aval del consistori targarí. El temple, d’estil barroc classicista del segle XVII, destaca pels seus valors històrics, arquitectònics, artístics, culturals i socials.

 

S’exigeix la dimissió del ministre d’Interior

D’altra banda, també s’han aprovat dues mocions (una presentada per CiU i ERC; i l’altra per PSC) en què s’exigeix la dimissió o cessament del ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i s’expressa ple suport a la decisió del Parlament de cessar el director de l’Oficina Antifrau a Catalunya, Daniel de Alfonso, arran de les gravacions difoses entre ambdós càrrecs. En el cas de la moció de CiU i ERC també es condemna l’ús de pràctiques antidemocràtiques i fraudulentes del Govern espanyol.

 

Mocions sobre l’atenció a persones vulnerables

El Ple també ha expressat el seu suport a dues mocions del grup del PSC sobre qüestions d’atenció social. D’una banda es rebutja l’acció del Govern espanyol de promoure recursos contra les mesures d’emergència habitacional i pobresa energètica iniciades per la Generalitat de Catalunya. De l’altra, el Ple es pronuncia en defensa de l’acollida de les persones refugiades demanant alhora que el món local tingui un paper més rellevant a l’hora d’establir polítiques internacionals de protecció i asil. La CUP s’ha abstingut en ambdues votacions argumentant que les dues mocions no expressen cap compromís real.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.