El testament de Violant d’Hongria i les Variacions Golberg de J.S. Bach a la Pedra Parla de Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges, 3 d’agost de 2019.- Un concert que combina els ‘Lieder’ de Schubert i Brahms amb cançons d’Eduard Toldrà i d’altres compositors sud-americans, interpretat pel tenor Airam Hernández i la pianista Diana Baker, ha servit per donar el tret de sortida aquesta tarda a la cinquena edició del cicle ‘La Pedra Parla’ al Reial Monestir de Vallbona de les Monges. A l’actuació, la primera part s’ha dedicat a dos grans mestres clàssics, com Schubert i Brahms, mentre que a la segona part, els protagonistes han sigut autors sud-americans, juntament amb Eduard Toldrà i Joaquín Turina. Hernández, format a Tenerife i a Barcelona, s’ha convertit en una de les veus emergents del panorama operístic internacional, amb compromisos a les òperes de Dallas, Nova York, Tolosa i Zuric, entre altres. La pianista Diana Baker, nascuda a Austràlia, ha guanyat nombrosos guardons internacionals, com el Concurs Internacional de Roma o la medalla d’or al Premi de Música de Cambra ‘Sant Bartomeu’. Resident a Barcelona, va iniciar la seva carrera en solitari enregistrant per Ricordi, Cascavelle i Stradivarius. Baker ha treballat de repertorista per al Gran Teatre de Ginebra i ha gravat bandes sonores pel director de pel·lícules suís, Claude Goretta. Avui mateix, després del concert, que ha servit per inaugurar la cinquena edició del cicle, la comunitat del monestir ha ofert un petit refrigeri a la Casa de l’Hort. Gràcies a aquest, els assistents han pogut descobrir unapart del monestir no accessible al públic.

Ars Trio i Mercè Pons En el segon concert d’avui, previst per a les 22 hores al claustre, l’Ars Trio, format per Oriol Algueró, violí; Bernat Bofarull, viola i Nabí Cabestany, cello, interpretaran les ‘Variacions de Goldberg’ de Johann Sebastian Bach. A més, la narradora Mercè Pons ‘desvetllarà’ el testament de Violant d’Hongria, enterrada al mateix monestir, amb la lectura d’un fragment del text de les últimes voluntats de l’antiga reina d’Aragó al segle XIII. Concert de cloenda La cinquena edició de La Pedra Parla es clourà demà diumenge amb l’actuació a l’església de Santa Maria del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb la direcció de Xavier Puig, amb el grup instrumental La Caravaggia, que dirigeix Lluís Coll. El concert oferirà un programa amb obres de compositors catalans del Renaixement, dels segles XV i XVI, entre els quals trobarem Mateu Fletxa el Jove i Mateu Fletxa el Vell, que tenen un vincle amb l’orde del Cister pel fet d’estar enterrats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. El Reial Monestir de Vallbona de les Monges acull aquest cap de setmana la cinquena edició del cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’, una aposta musical d’alta qualitat artística. El cicle està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments. Cicle ‘La Pedra Parla’ Durant la presentació del cicle, el seu director artístic, el prestigiós contratenor Jordi Domènech, va destacar que “La Pedra Parla té la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica amb programes variats, generalment dissenyats per ser interpretats al Festival”. A més, Domènech va comentar que “el desig de no interferir amb la vida quotidiana de la comunitat ens obliga a ser molt curosos en la tria de les formacions instrumentals i vocals i en les peces musicals”. Pel festival, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió i l’Ensemble O vos Omnes, grups de cambra com ara Alart Quartet i La Galanía, i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart, els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner, l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres. El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, escollit l’any passat com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

Els concerts: ❖ Ars Trio (Oriol Algueró, violí; Bernat Bofarull, viola; Nabí Cabestany, cello). Amb Mercè Pons, narradora Dissabte 3 d’agost, 22.00 h, Claustre Programa: Variacions Goldberg, de J. S. Bach i textos de l’arxiu del monestir Una vetllada íntima amb música de Bach i textos extrets de l’arxiu del monestir. Com a obra musical, la monumental ‘Les variacions Goldberg’ (en versió per a corda de Dmitry Sitkovetsky) de J. S. Bach ❖ Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i La Caravaggia Diumenge 4 d’agost, 12.30 hores, Església de Santa Maria Programa: Ensalades i madrigals del Renaixement català Un concert que reuneix dues de les formacions musicals més sòlides del panorama de la música catalana: el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el grup d’instruments de vent de música antiga La Caravaggia. El programa inclou algunes de les Ensalades més conegudes del repertori: ‘La viuda’, ‘El bon jorn’ i ‘La Justa’, i madrigals de Milà i Brudieu

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.