La Fundació Canals d’Urgell ha inaugurat una nova ruta pels canals d’Urgell a Agramunt en motiu de la presentació del llibre Urgell. La febre d’aigua de Vicenç Villatoro que tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament d’Agramunt després d’un dinar de germanor entre els assistents. La novel·la, que relata l’epopeia humana que va representar a mitjans del segle XIX la construcció del canal d’Urgell, una de les obres més ambicioses de la seva època a tot Europa, ha estat el fil conductor de la visita guiada a les instal·lacions de la part alta dels canals d’Urgell.
Parlem de la segona ruta de descoberta del territori que rega el canal, i és que des de l’any 2022 la Fundació Canals d’Urgell treballa en el projecte de descentralització del canal mitjançant l’obertura a les cinc comarques regades: Noguera, Urgell, Pla d’Urgell Segrià i Garrigues. De fet, al setembre de 2022 es va dur a terme la primera visita guiada a la presa del Tossal de Ponts, una ruta que s’ha consolidat al llarg de 2023 amb 14 visites efectuades i que a partir d’ara s’alternarà amb el recorregut per la zona d’Agramunt.
Així doncs, un nombrós grup de persones encapçalat per l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernandez, el diputat Òscar Martínez i la directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol, qui també ha exercit de guia juntament amb l’agramuntí i gran coneixedor del territori Ramon Bernaus, ha sortit de la plaça Fondandana de la localitat urgellenca en direcció a l’espai de la captació del Tossal, amb parada inclosa a cal Ermità, la primera casa de comportes, i l’ermita de Sant Isidre. La visita a la tomba de l’arquitecte del canal d’Urgell Domingo Cardenal (Logronyo 1820-Barcelona 1901), enterrat al cementiri d’Agramunt per desig propi, ha estat un altre dels plats forts de la nova ruta, que ha repassat alguns dels moments decisius en la construcció del canal. La comitiva també s’ha aturat als safarejos d’Agramunt, un dels testimonis notables de la història de la vila i del canal d’Urgell, abans d’afrontar el tram final de la mateixa, compost per la casilla del Villuendas i el pont de Ferro, com es coneix popularment l’aqüeducte que transporta les aigües del canal.
Així doncs, la presentació d’aquesta nova ruta per part de la Fundació Canals d’Urgell amb la col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, l’Aula d’Extensió Universitària d’Agramunt i el consistori de la localitat, ha fet les delícies de tots els presents, que a partir d’ara disposen de l’última novel·la del periodista i escriptor Vicenç Villatoro i d’aquesta nova ruta per conèixer els topants d’una obra que va transformar la plana en l’àrea verda i fèrtil que coneixem avui.