L’Ajuntament de Tàrrega programa una sessió informativa oberta a la ciutadania sobre el Centre d’Acollida de Protecció Internacional

Serà un equipament social destinat a persones que hagin sol·licitat asil, amb capacitat per a 200 persones

L’Ajuntament de Tàrrega i el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions han convocat una sessió informativa oberta a la ciutadania per a donar detalls del Centre d’Acollida de Protecció Internacional (CAPI) que l’Estat preveu construir a la ciutat. L’acte se celebrarà el proper dimecres 12 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Casa Consistorial, amb la participació de tècnics de l’esmentat ministeri. La sessió també s’emetrà en streaming al canal de YouTube de l’Ajuntament de Tàrrega: www.youtube.com/ajuntamentdetarrega.

El Centre d’Acollida de Protecció Internacional que es construirà a Tàrrega esdevindrà un servei d’atenció social destinat a persones refugiades que hagin sol·licitat asil. A més de l’allotjament temporal d’entre 6 i 18 mesos, l’equipament proporcionarà formació educativa i laboral que ajudarà a fomentar la integració de les persones acollides, les quals han de marxar dels seus països per conflictes bèl·lics o altres motius de força major. Amb capacitat per a 200 places, l’edifici formarà part de la nova xarxa estatal de Centres d’Acollida de Protecció Internacional que s’està desplegant en diferents punts de l’Estat (4 ja estan en funcionament i ja se n’han anunciat 7 de nous incloent el de Tàrrega). El CAPI de Tàrrega serà de moment l’únic existent a Catalunya.

El CAPI de Tàrrega suposarà una inversió per part de l’Estat xifrada en més de 10 milions d’euros i es construirà en una parcel·la l’adquisició de la qual està tramitant l’Estat. El terreny, de 9.200 metres quadrats, s’ubica entre els carrers de Roger de Llúria i Forn dels Càntirs i la plaça de Rafael Casanova, al sector nord del nucli urbà. La licitació del projecte d’execució de les obres està prevista per al quart trimestre de 2023. Les obres podrien estar enllestides el segon trimestre del 2025 amb posada en servei el tercer trimestre del 2025.

Així ho van anunciar el passat 31 de març el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una roda de premsa celebrada a la Casa Consistorial de Tàrrega. Escrivá va assenyalar que el CAPI de la capital de l’Urgell “reunirà els estàndards més alts a nivell internacional quant a l’acollida de persones asilades i garantirà la capacitat d’acollida segons les necessitats actuals i futures”. El ministre agraí la col·laboració i la bona entesa amb l’Ajuntament de Tàrrega, “municipi que destaca per la seva sensibilitat a l’hora d’afavorir la inclusió i la integració social”. També va subratllar el relleu que tindrà l’equipament en matèria d’atenció social a més de “l’equilibri territorial que aportarà quan a infraestructures”.

Tàrrega, ciutat d’acollida

Van acompanyar el ministre l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el primer tinent d’alcalde, Dani Esqué; i el tercer tinent d’alcalde, Silveri Caro. L’alcaldessa va assenyalar que “es tracta d’un molt bon projecte per al territori, d’impacte econòmic molt alt i de clara vocació social, ja que el CAPI proporcionarà acompanyament, fins i tot a famílies senceres, per ajudar a començar una nova vida”. A més, l’alcaldessa va recordar que “Tàrrega som ciutat d’acollida, com s’ha fet palès recentment amb l’arribada dels refugiats ucraïnesos”.

Suport formatiu i laboral a les persones residents

L’atenció bàsica que prestarà el CAPI de Tàrrega a les persones residents inclou també la manutenció i l’atenció sanitària i psicològica. Però el ventall de serveis és molt més ampli, especialment pel que fa a la formació com és el cas de l’escolarització de menors, homologació de titulacions, orientació professional, alfabetització informàtica, classes de llengua, tallers d’integració, activitats esportives,… Tot dissenyat per donar suport i acompanyar el procés d’integració social.

Creació de llocs de treball i impacte econòmic

En aquest sentit, el centre suposarà la creació de 15 a 20 nous llocs de treball directes (personal públic i ONGs) a més d’uns altres 40 d’indirectes (neteja, bugaderia, seguretat, restauració, subministraments,…) amb un fort impacte econòmic al territori ja que mitjançant la contractació de personal i de proveïdors del territori es fomenta l’ocupació i el creixement econòmic.

Zones verdes i espais esportius, també a l’abast dels veïns

Els espais comuns del CAPI inclouen menjador, aules per a tallers/actes, i habitacions dobles, triples i adaptades a persones de mobilitat reduïda, algunes de les quals tenen comunicació entre si per fer-les ampliables a unitats familiars amb més membres. A més, les instal·lacions disposaran de zones verdes per activitats a l’aire lliure i espais esportius per a infants i joves. Fruit del conveni que el Ministeri ha signat per promoure l’esport als centres d’acollida, el Comitè Olímpic Espanyol col·laborarà en el disseny dels espais esportius del CAPI de Tàrrega, que a més dels residents també podran ser utilitzats pels veïns de la zona.

La construcció del CAPI de Tàrrega respon a una estratègia per incrementar la capacitat i l’eficiència del sistema d’acollida de les persones sol·licitants de protecció internacional. L’acció s’engloba dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) amb finançament dels fons Next Generation.

Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.