Les Escoles Rurals de Catalunya reflexionen a Verdú sobre el seu model educatiu

 

Un centenar de directors i docents de les 84 Zones Escolars Rurals de Catalunya, les ZERs, han participat aquest dimecres en una jornada de reflexió sobre el model pedagògic de les escoles rurals que s’ha celebrat a Verdú, que acull el Centre dels Estudis i la Innovació de l’Escola Rural. Les ZERs van néixer a partir del 1988 i les escoles que s’hi agrupen comparteixen un mateix projecte pedagògic, la mateixa gestió, recursos i organització. Actualment però es veu la necessitat de potenciar encara més el treball en xarxa més enllà de les escoles.

Els docents que treballen en aquest model d’escola valoren molt positivament els avantatges que ofereix el contacte amb el camp, l’atenció més personalitzada o compartir aula amb alumnes d’altres nivells. Un model que els agradaria poder obrir també a les famílies d’altres localitats.

De cara al curs vinent 3 escoles rurals de la demarcació de Lleida, Castellserà, la Granadella i Vilanova de la Barca;  incorporaran l’escolarització de l’alumnat d’1 a 3 anys, una experiència que ja s’ha dut a terme de forma experimental a una cinquantena d’escoles rurals d’arreu de Catalunya.

A Catalunya hi ha 332 escoles rurals que tenen més de 16.000 alumnes, el 2% de l’alumnat del país. Durant la trobada també s’han organitzat grups de debat per compartir l’organització i metodologia que aplica cada escola. És el primer cop que el Departament d’Ensenyament convoca una jornada de reflexió com aquesta amb la col·laboració de la Taula d’Escoles Rurals, el Secretariat de l’Escola Rural, els Moviments de Renovació Pedagògica i la Inspecció d’Educació.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.