L’Espai Guinovart d’Agramunt acull l’exposició Josep Vallès, entre l’alquímia i l’art

L’exposició Josep Vallès, entre l’alquímia i l’artarriba a Agramunt, a l’Espai Guinovartprocedent d’una itinerància que es va iniciar a la Fundació Valvi de Girona i ha seguit a la Sala d’Exposicions Ca l’Anita de l’Ajuntament de Roses i a la Sala d’Exposicions de l’Escorxador del Museu de l’Empordà a Figueres.Aquestaexposicióha estat produïda per l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb la col·laboració de la Fundació Valvi, i romandrà oberta entre el 31 d’octubre del 2021 i el 13 de febrer de 2022.

És una gran alegria que aquesta exposició sigui acollida per l’Espai Guinovart per l’amistat que van mantenir el crític d’art Pep Vallès amb l’artista Josep Guinovart a qui va dedicar diverses crítiques a mitjans de comunicació com el Tele/eXprés.

Josep Vallès Rovira va acompanyar als artistes catalans i empordanesos, que empraven nous llenguatges estètics, a través de les seves crítiques que apareixien en les principals publicacions del país a partir dels anys cinquanta com araCanigó, Vida Parroquial, 9 País, El Noticiero Universal, Artes i Crónica 3. Entre els anys 1969 i 1979 Vallès va ser el crític d’art de Tele/eXprés, on va fer un seguiment minuciós de l’art català reivindicatiu i innovador, amb un estil literari moltpeculiar, que eliminavales preposicions i els articles.

Entre els llibres que va publicar destaquen Tàpies empremta: Art-vida (1982), Retalls(1984), Dalí delit Empordà (eròtic, esotèric, marxista) (1987), Del Tura al mar (1989),Maties Palau Ferré (1997) i Catedral de Santa Creu, Temple Hèrcules (2016).A través de la seva trajectòria,fem una lectura de l’art català i empordanès a l’èpocade la transició democràtica.

A l’exposició, comissariada per la historiadora de l’art i Doctora en Humanitats MarionaSeguranyes, es ressegueix la trajectòria de Josep Vallès Rovira (Bellpuig, 1931- Agullana,2020), on s’exhibeixen obres dels amics artistes que pertanyen a la seva col·leccióacompanyades de cites d’articles que els hi va dedicar. Hi són presents obres d’Amèlia Riera,Joan Hernández Pijuan,Antoni Tàpies, Elena Paredes, Josep Puig Manera, Josep Guinovart, Bartomeu Massot i Evarist Vallès.

També s’exposa una selecció de la seva col·lecció de tapes devàter artístiques, batejades per Camilo José Cela com Opercula Latrinae, obresAmèlia Riera, Josep Guinovart, Antonio Beneyto,Evarist Vallès, i Carme Riera, així com diversa documentaciódel seu arxiu, com ara fotografies i llibres dedicats.

A l’exposició també es pot veure l’entrevista inèdita que van mantenir el crític d’art Josep Vallès Rovira iel filòsof Arnau Puig el 31 de maig de 2018, que esdevé un document de gran vàlua, enregistrada en motiu de l’elaboració de la publicació, on els dos pensadors desglossen la trajectòria de combat artístic de la seva generació.

Aquesta exposicióva acompanyada del volum homònim, editat per l’Institut d’Estudis Empordanesos, en què s’ha estat treballant al llarg de dos anys, amb textos de Josep Playà, Arnau Puig, Oriol Pi de Cabanyes, Teresa Costa Gramunt, Domènec Moli, José Corredor-Matheos, Mariona Seguranyes i el mateix Josep Vallès, amb un pròleg a cura de Glòria Bosch

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.