Lleida passa dilluns vinent a la fase 2 de desescalada

Així ho ha anunciat el Ministeri de Sanitat que ha acceptat la petició de la Generalitat després de la baixada en la incidència de casos · Barcelona també passarà dilluns a la fase 2 i l’Alt Pirineu i Aran, l’Ebre i el Camp de Tarragona, a la 3

ACN Madrid .- Barcelona i àrea metropolitana nord i sud –unificades en una sola regió- i Lleida passaran a la fase 2 dilluns que ve i l’Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, a la 3. El Ministeri de Sanitat ha acceptat íntegrament la petició de Salut també per a Lleida, que es va quedar a la fase 1 després d’un increment de casos positius en coronavirus i que va decidir incloure-la a la nova petició després de constatar una baixada en la incidència de casos, que ha passat de 38,4 per cada 100.000 habitants del 21 al 27 de maig, a 25,4 del 28 de maig al 3 de juny. Girona, Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf, que aquesta setmana han entrat en fase 2 continuaran durant una setmana més.

Sanitat ha acceptat també que Madrid passi a la fase 2 a partir de dilluns. Castella i Lleó també passarà íntegrament a la fase 2 i Guadalajara i Cuenca, a Castella-La Manxa, a la 3. Andalusia, l’Aragó i Astúries també passaran a la fase 3. També progressaran a la tercera etapa Galícia, Cantabria, el País Basc, Navarra, la Rioja, Extremadura, Balears –Formentera ja hi era-, Canàries –La Gomera, la Graciosa i El Hierro ja hi eren també-, Melilla i Murcia.

Salut va decidir finalment incloure Lleida a la petició, després que la setmana passada es decidís mantenir-la a la fase 1, en constatar una baixada en la incidència de casos de la covid-19, que han passat de 38,4 per cada 100.000 habitants del 21 al 27 de maig als 25,4 del 28 de maig al 3 de juny. A més, el Departament assegura que les cadenes de transmissió estan identificades i es fa un seguiment del 100% dels contactes. Malgrat això, Salut ja va avançar que caldria extremar la vigilància a Lleida ciutat, el Baix Segrià i la Segarra.

Girona, Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf, que aquesta setmana han entrat en fase 2 hi continuaran almenys una setmana més. Si l’evolució és bona, possiblement el Departament demanarà la setmana que ve que progressin a la fase 3.

La mobilitat entre CCAA, amb la “nova normalitat”

En fase 3 la Generalitat, d’acord amb el nou decret de pròrroga, passarà a gestionar la desescalada, a excepció de la mobilitat entre les unitats territorials, que continuarà en mans de Sanitat. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que seran els presidents de les CCAA qui la determinarà a partir de la fase 3 quan la CCAA estigui en condicions de progressar a la “nova normalitat”, que “la mobilitat entre províncies d’una CCAA no hi ha problema en autoritzar-la” i “aquells que ho sol•licitin ho podran fer”. Malgrat això, ha dit que la mobilitat entre CCAA, “entenem que s’ha de produir entre les CCAA que han assolit la nova normalitat”.

Més de la meitat d’Espanya en fase 3

Illa ha explicat que amb la nova decisió de progressió de fases, el 52% de la població del conjunt de l’estat espanyol estarà en fase 3 a partir de dilluns (uns 25 milions de persones) i que el 48% progressarà o continuarà en fase 2 (uns 23 milions de persones).

El decret de mesures per a la nova normalitat, a punt

En aquest sentit, ha tornat a apel•lar a la “prudència” i a la “responsabilitat individual”. Illa ha recordat que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà el decret de mesures que regiran “la nova normalitat”, a la que “haurem de fer front fins que tinguem una vacuna o una teràpia eficaç”.

El ministre la detallarà aquesta tarda amb els consellers autonòmics a la reunió interterritorial perquè hi puguin fer aportacions i elaborar “una versió més millorada de la que tenim en aquests moments”.

Què es pot fer en fase 2?

L’entrada a la fase 2 permet un relaxament de les restriccions a les regions. Entre elles, l’eliminació de les franges horàries –a excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 h, que continuen reservades a la gent gran-, la possibilitat de fer reunions amb fins a 15 persones o la obertura de l’interior de restaurants i bars amb el 40% de l’aforament. També permet casaments amb 100 persones a l’aire lliure i de 50 en espais tancats, així com visitar monuments i sales d’exposicions.

A més, autoritza el bany en piscines i platges. En el cas de les piscines es permet, ara sí, el seu ús recreatiu, també amb un 30% de l’aforament com a màxim. Pel que fa a les platges, el Govern ha recomanat als ajuntaments que limitin el temps d’estada a les platges més concorregudes, així com dividir la platja per sectors per poder controlar millor l’aforament. Alguna de les propostes que també plantegen és posar senyals a terra per poder distribuir l’espai. També inclou l’obertura de les escoles amb un retorn voluntari.

I a la fase 3?

Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat- i l’obertura de barres de bars o l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%.

A més, poden obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície –a les altres fases es permet l’obertura de només 400 metres quadrats de l’establiment- al 50% de la seva capacitat i s’obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.