Tàrrega commemora el seu Dia de la Memòria Històrica i Democràtica amb dues activitats aquest cap de semana

Espectacle escènic ‘Mort a les cunetes’ el dissabte 25 al Teatre Ateneu i ruta guiada per les llambordes Stolpersteine el diumenge 26 de maig

Tàrrega commemorarà el seu Dia de la Memòria Històrica i Democràtica el proper dissabte 25 de maig. L’efemèride ha quedat fixada en aquesta data des de l’any 2021, quan la capital de l’Urgell va inaugurar en diferents punts de la ciutat les llambordes Stolpersteine en homenatge als deportats targarins al camp de concentració nazi de Mathausen. El programa, organitzat pel Museu Tàrrega Urgell, consta de dues activitats durant el cap de setmana.

D’una banda, s’escenificarà l’espectacle teatral ‘Mort a les cunetes’, dirigit per David Pintó i interpretat per Joan Valentí. El muntatge es basa en la història real de vuit republicans civils que van morir a causa de les seves idees el febrer del 1939, afusellats al peu de la muntanya de Montserrat. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells, Josep Nin, va aconseguir fugir i explicar-ho.

A partir d’aquest relat, l’historiador Albert Fàbrega reconstrueix aquest fosc episodi històric donant peu als cinc monòlegs que integren l’espectacle. El muntatge esdevé així un sentit homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista. La representació, amb caràcter gratuït, tindrà lloc a 2/4 de 9 del vespre al Teatre Ateneu.

L’endemà, el diumenge 26 de maig, s’oferirà una nova edició de la ruta guiada Stolpersteine a càrrec de l’historiador Jaume Ramon Solé. El punt de trobada serà la plaça Major a 2/4 d’11 del matí, també gratuït.

S’ha de recordar que el 25 de maig del 2021, Tàrrega va col·locar 9 llambordes Stolpersteine en homenatge als deportats targarins davant els seus últims domicilis a la ciutat: Josep Ybós Briansó, Miquel Pont Llobera, Josep Minguell Porta, Antoni Foguet Doll, Emili Peruga Puy, Francesc Josep Sentís Baiget, Josep Real Lloses, Josep Aubach Arnaldo i Modest Farré Farré. Tots ells van ser deportats a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. Cinc van morir als camps de concentració nazi i quatre van aconseguir sobreviure. Un d’ells va tornar a Catalunya, mentre que la resta va viure a França fins a la seva mort.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que també gestiona directament l’àrea de Memòria Històrica, assenyala la importància de rememorar aquesta data “en reconeixement i homenatge vers totes les víctimes de la Guerra Civil, el franquisme i el nazisme. Tàrrega manifestem una vegada més el nostre compromís vers la llibertat i el fet de no oblidar el passat”.

Què són els llambordins Stolpersteine?

L’artista alemany Gunter Demnig va dissenyar i instal·lar la primera llamborda Stolpersteine l’any 1996. Des de llavors, se n’han col·locat més de 75.000 en record dels deportats a una vintena de països i a Catalunya, més de 300. Les llambordes Stolpersteine simbolitzen una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns petits blocs de formigó amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones detingudes i deportades.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.