Tàrrega culmina el Tricentenari amb dues exposicions, la divulgació de patrimoni històric i la inauguració del fresc de Josep Minguell

josepminguellTàrrega culmina aquest octubre la seva commemoració del Tricentenari 1714-2014 amb diverses propostes culturals. El cicle s’iniciarà el dijous 9 d’octubre (8 vespre, Casa Consistorial) amb la inauguració de dues exposicions didàctiques sobre l’efemèride. D’una banda, la plaça Major acollirà la mostra itinerant 300 anys després, una visió de la història de Catalunya des de la Guerra de Successió fins a l’actualitat. La composen 18 plafons que recorren els últims tres segles comparant com era el país a principis del segle XVIII i com és avui en els àmbits de la política, l’economia, la cultura i les tradicions. Es podrà veure fins al 24 d’octubre. Al mateix temps, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell exposarà la seva investigació Sostingueu la guerra! El conflicte de Successió a Tàrrega i l’Urgell (1700-1740), una aproximació en clau local a la sagnant contesa i les seves conseqüències al territori. L’exposició romandrà oberta fins al 20 de desembre.

Després, el diumenge 19 d’octubre (1 migdia, Museu Comarcal de l’Urgell) es presentarà la nova interpretació museística de les Sales Nobles de Cal Perelló. Aquest majestuós edifici del nucli antic, antiga casa pairal, és la seu del Museu Comarcal de l’Urgell. Part de les seves estances s’han conservat en el seu estat original fins als nostres dies, de forma que les Sales Nobles proporcionen una visió molt entenedora de com vivia una família benestant a la Tàrrega dels segles XVIII i XIX. A l’acte assistirà Mònica Piera, historiadora de l’art i presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble.

El colofó arribarà el diumenge 26 d’octubre (1 migdia, Casa Consistorial) amb la inauguració del mural al fresc que el pintor Josep Minguell ha realitzat com a expressió personal de tribut al Tricentenari. El fresc, de 15 m2, s’ubica al vestíbul de la Casa Consistorial i plasma la pèrdua de les llibertats per a Catalunya que suposà la desfeta del 1714 i “de com el poble català va ressorgir amb força malgrat la repressió del Decret de Nova Planta”, segons afirma l’artista targarí. L’acte s’acompanyarà de la projecció d’un audiovisual que documenta el procés de creació de l’obra.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.